Pottenkijkers ongewenst

tropisch strandOoit gehoord van de Chagoseilanden? Nee? Van Diego Garcia misschien? De piepkleine koraaleilandjes zijn onbekend maar spelen een essentiële rol in de wereldpolitiek. Hiervandaan voerden de Verenigde Staten de tanks en helikopters aan voor de Eerste Golfoorlog. Hiervandaan vertrokken de bommenwerpers naar Irak en Afghanistan. Door de strategische ligging, midden tussen Afrika, Azië en Australië, is Diego Garcia de belangrijkste extraterritoriale militaire basis van Amerika.


Voor de bouw van deze basis in de jaren zeventig werden de eilanden in het grootste geheim systematisch ‘ontvolkt’. Britse ambtenaren, die de dienst uitmaakten op de Chagoseilanden, maakten het leven voor de tweeduizend eilandbewoners vrijwel onmogelijk door de voedselaanvoer stop te zetten. De mensen die desondanks weigerden te vertrekken, werden op vrachtschepen geladen en op de kades van Mauritius en de Seychellen gedumpt. Daar moesten ze het maar zien te redden zonder geld, zonder huis en zonder werk.

Nu, veertig jaar later, lijkt er niet veel veranderd te zijn. De voormalige eilandbewoners vechten voor het recht om terug te keren naar hun geboortegrond maar de Amerikaanse en de Britse regering doen er alles aan om hun terugkeer te verhinderen.

Luister naar mijn documentaire voor Holland Doc Radio: Pottenkijkers ongewenst

Lees ook het artikel dat ik schreef voor de VPRO Gids: Geheime deportatie

Of het artikel Verloren paradijs, dat ik schreef voor Ad Valvas.