Podcast: De Rode Draad

China is razendsnel opgeklommen tot wereldmacht. En als het aan leider Xi Jinping ligt, blijft het daar niet bij. Hij heeft grootse plannen voor de toekomst: in 2025 moet China wereldwijd marktleider zijn in de high tech industrie, in 2049 moet het het machtigste leger ter wereld hebben en in 2060 moet China CO2 neutraal zijn. Het zijn plannen die wij niet kunnen negeren. Want wat er in China gebeurt, heeft directe gevolgen voor Europa. 

In de De Rode Draad (Bureau Buitenland, VPRO) onderzoek ik samen met China-correspondent Cindy Huijgen en geopolitiek expert Ties Dams wat Xi’s toekomstplannen betekenen voor de Chinezen én voor ons hier in Europa. Hoe realistisch zijn de doelen van Xi Jinping? Welke middelen zet de Chinese Communistische Partij in om ze waar te maken? En welke impact heeft het Chinese beleid op ons leven hier in Nederland?

Cindy Huijgen is sinds 2019 correspondent in China onder andere voor De Telegraaf. Ze vindt het hoog tijd dat we China beter leren begrijpen. ‘Wat me altijd heeft verbaasd is dat de gemiddelde Nederlander veel minder weet over China dan over de VS’, zegt ze. ‘En dat terwijl China echt een wereldmacht is en heel hard op weg is om straks de wereldmacht te zijn.’

Ties Dams is geopolitiek expert die met een kritische blik de manier volgt waarop Europese landen zich verhouden tot China. ‘We moeten China serieus nemen’, zegt hij, ‘alleen dan maakt Europa kans om een rol van betekenis te spelen in de nieuwe wereldorde’. Ties schreef het boek de Nieuwe Keizer: Xi Jinping, de machtigste man van China, hij is verbonden aan Instituut Clingendael en adviseert onder meer de Nederlandse overheid over China.

De Rode Draad is een podcast van VPRO’s Bureau Buitenland en NPO Radio 1.

Eindredactie: Herman Schulte Nordholt
Productie: Astrid Nauta
Techniek: Reinder van der Put