Karperskop

Alphousseyni

‘Aan tafel’ met Alphousseyni en zijn vrouw

Tambacounda

Mijn gastheer Alphousseyni legt uit:

“Japanse wetenschappers hebben eens onderzocht hoe het komt dat Senegalezen slimmer zijn dan andere Afrikanen. Het blijkt dat dat komt doordat we vissenkoppen eten. Het zijn de vissenhersenen die goed zijn voor de intelligentie.

Kijk, de kop is eigenlijk het lekkerste van de hele vis. Je moet alleen weten hoe je hem het best kan eten.
Heb je het ooit geprobeerd? Nee?

Hier dan.

Kijk, je pakt hem zo bij zijn bek vast en met je andere hand trek je eerst de kieuwen eruit. Die kan je gewoon opeten.

Nee, niet uitspugen! Kauwen! Dat zijn geen graatjes, die harde stukje kan je gewoon opeten.

Oké, trek je nu aan dit flapje. Zo ja. En daar moet je op zuigen. Dat botje gooi je maar op het kleed.

De ogen kan je er gewoon uitzuigen. Kijk, dat gaat heel makkelijk. Maar je moet er wel even op kauwen hoor.

En van wat er nu nog over is… daar moet je gewoon wat op zuigen. En wat er overblijft spuug je uit.

Lekker?

Dat zei ik toch!”